Varför ska man köpa hos oss?

Hos oss – eller hos valfritt auktionshus eller secondhand – tycker vi att man ska köpa främst för att man genom återbruket sparar lite på vår planet.

Förutom att man kan ge sig en liten klapp på axeln för att man handlar cirkulärt så är det också ett spännande sätt att handla på och objekten man köper håller ofta en högre kvalitet än motsvarande massproducerade vara från modern tillverkning.

Auktionerna sköts av ett modernt, webbaserat, gränssnitt där man lätt kan se vilka objekt som är upplagda och när dessa kommer att ”klubbas”. Lägger man in ett bud precis i sista stund så förlängs nedräkningen något, för att ge den tidigare högsta budgivaren en chans att bjuda.

För att bjuda på auktionen så krävs ett kundnummer som du tilldelas genom registreringssidan.
Så fort kontot är registrerat och du fått ditt kundnummer skickat på mejl så är du redo att bjuda på våra auktioner.

Att delta i auktioner är kanske vår tids stora nöje!
Förutom att du bidrar till en mer hållbar värld genom att köpa återbrukat så hittar du objekt man ofta inte hittar någon annanstans och som dessutom har haft ett tidigare liv som man nästan kan ta på.
Alla våra auktioner är helt och hållet på nätet och allt du behöver för att kunna delta är ett kundnummer. Har du inget så kan du registrera ett här. (länk till registrering)

Registrera ditt konto

Så fort du skapat ett konto på hemsidan så har du möjlighet att bjuda på objekten. Behöver du hjälp med registrering så är du alltid välkommen att höra av dig till oss – antingen per telefon eller att besöka vår visningslokal under våra öppettider.

Bjud online

Du lägger smidigt dina bud (och ser totalkostnad) på hemsidan. Antingen aktivt under auktionens gång, eller som ett maxbud – där budgivningen sköts åt dig.

Budgivning vi visningslokalen

Har du ej själv möjlighet att lägga dina bud på hemsidan så kan vi vara behjälpliga med detta i visningslokalen under våra öppettider.

Hur går det till?

Alla objekt har en fast sluttid som du enkelt hittar i auktionskatalogen. Tiden kan du antingen bevaka och bjuda aktivt under auktionens gång (vid bud med mindre än 2 minuter kvar så förlängs klubbslag automatiskt upp till 2 minuter) eller så använder du dig av ett maxbud.
På klubbat objekt tillkommer en köpprovision om 22,5% inkl. moms samt en klubbslagsavgift om 40 kr inkl. moms.
Exempel: Vinner du ett objekt för 1.000 kr så blir alltså det totala beloppet att betala 1.265 kr (1.000 + 225 + 40 kr).En liten ordlista

Köparprovision

Utöver vinnande bud så tillkommer en köparprovision på 22,5% och därtill också en slagavgift om 40 kr. En totalsumma kommuniceras tydligt då du lägger ditt bud.

Värdering

Under auktionsbeskrivning finner du en post för ”Värdering”, detta är vår marknadsmässiga värdering av objektet ifråga. Våra auktioner startar däremot från 100 kr. Om objektet ej har något reservationspris så kan klubbslag alltså landa både under och över vår värdering.

Maxbud

Vid våra auktioner är ledande bud alltid synligt. Vid användande av så kallat maxbud så är detta dolt för övriga budgivare och budagenten sköter istället budgivningen åt dig.
Exempel: Ett objekt har ett nuvarande bud på 300 kr med en tidigare budgivare som har lagt ett maxbud på 800 kr. Du är istället beredd att lägga ett maxbud på 1.500 kr. Budagenten lägger sig då på 850 kr och bjuder sedan, för din räkning, upp till ditt maxbud.

Bevakningspris

I vissa fall, med mer värdefulla objekt, så kan vi tillsammans med säljaren sätta ett lägsta pris som objektet ej kommer att säljas under.
Detta illustreras tydligt med en text som berättar att bevakningspriset ej är uppnått. En ledande budgivare kan då välja att höja sitt eget bud.

Följerätt

Ibland kan man stöta på uttrycket Följerätt eller Droite de Suite vid auktioner. Det är en konstnärsavgift som går till konstnären under dennes livstid, och därefter till dennes arvingar fram till att det gått sjuttio år sedan konstnären avled. Följerätt utgår endast om konstverket säljs för mer än en tjugondel av ett basbelopp (basbelopp = 58500 kr 2024). Avgiften för följerätt varierar med en skala med fallande procentersättning ned till 0,25 procent vid ökande försäljningspris.

Budstege

Alla våra auktioner använder sig av en fast budstege enligt nedan:
Bud 100-300 kr, Höjning 20 kr
Bud 300-1.000 kr, Höjning 50 kr
Bud 1.000-3.000 kr, Höjning 100 kr
Bud 3.000-5.000 kr, Höjning 200 kr
Bud 5.000-10.000 kr, Höjning 500 kr
Bud 10.000-20.000 kr, Höjning 1.000 kr
Bud 20.000-75.000 kr, Höjning 2.000 kr
Bud 75.000 kr-250.000 kr, Höjning 5.000 kr


Betalning

Betalning ska vara Karljohan Auktioner tillhanda senast 7 dagar efter klubbad auktion.
Du kan betala antingen via kortbetalning eller Swish, både på hemsidan och i visningslokalen. Väljer du att istället betala med Bankgiro så är det värt att tänka på att det ofta tar två bankdagar innan summan registreras hos oss.


Avhämtning/Transport

Vunna objekt ska avhämtas senast 7 dagar efter auktion.
För varje objekt tillkommer därefter 100 kr per påbörjad vecka i förvaringskostnad.
Vi kan vara behjälpliga med att hitta en transportlösning för att också skicka vunnet gods. Efter auktion behöver du kontakta oss och meddela att du önskar frakt på din vinst. I de flesta fall står ett fraktpris angivet i auktionsbeskrivningen, men för t. ex. mer skrymmande objekt behöver vi kontaktas för en offert.

AKTUELLA AUKTIONER
KONTAKT

Karljohan Auktioner

Fogsvansen 14

247 32 Södra Sandby

046-10 25 20

info@karljohanauktioner.se

ÖPPETTIDER

Måndag 12-19

Tisdag 12-18

Onsdag 12-18

Fredag 9-13

Stängt: Torsdag, Lördag och Söndag.

Följ oss

© Software Copyright 2024 Skeleton. All rights reserved.